Wednesday, March 31, 2010

Animation workshop

An animation workshop conduct by Emma Ota ( Uk/Japan)

Emma Ota - curator/researcher based in Tokyo
Has been encouraging international exchange between children since 2005 and is a founder of inter-play, an organization which has facilitated visual communication between children in Japan, UK, Canada, Philipines, Thailand and Indonesia.


Workshop result   Clay animation
                             Drawing animation

Tuesday, March 23, 2010

Monday, March 8, 2010

memory of our artist friends Caecar Chong

      
永遠懷念我們杰出的藝術家朋友張忠勇
1974 – 2010
 
 
 
  
  
                                                  notthatbalai 2005



                                                    notthatbalai 2004

Thursday, March 4, 2010

Respond dari symposium buka baju


by Ili Farhana Norhayat

hi hi...
sorry agak lambat bagi respon ni, tapi aku harap masih boleh diguna pakai untuk kebaikan dan pembangunan bersama. harap semuanya baik2 aja dan berjalan dgn lancar.Aku mungkin harus bagi feedback sedikit tentang symposium kelmarin.overall, ok. tapi mungkin ada beberapa persoalan yg aku mau tanya pihak organiser.

1) pemilihan speaker/presenter: Overall presenter aku rasa ok dan relevan (macam rahmat, yeoh dan seorg artist yg buat street peformance tu-sorry tak ingat nama ) dan aku tidak punya masalah dgn org2 old timer seprti ray/kung yu etc. Tapi setelah dengar presentasi dari kebanyakkan oltimer ni, aku rasa sudah cukup, kita bagi ruang utk mereka ni...no offence. Bukan aku disrespect mereka, tapi kadang, perbincangan itu boleh ditebak dan kadang terlalu arts/conceptual sgt...sehingga persoalan kenapa performance itu dibawa ke public masih tidak terjawab dan masih ada atas angin. Aku sebetulnya mengharapkan mungkin perbincangan yg lebih mendalam tentang hubungan seni performance dgn public...dari idea development sampai respond2 yg artist dapat dari public etc. dan adalah lebih baik kalau diskusi kelmarin itu ada penjelasan yg Performance art yg dimaksudkan ini seni performance apa? performance ada banyak juga cabangnya apa theather, musik atau seni performance yg di public etc...mungkin aku ada tertinggal banyak masa diskusi (sibuk melayan anak2 tu juga) tapi yg aku dengar masih hal2 yg sama pernah aku baca /dengar.
mungkin akan lebih relevan dalam konteks/spirit mengajak anak muda bergerak berbuat sesuatu, dgn bukan hanya mengajak diorg ni sebagai pendengar/audiance symposium tapi, meletakkan mereka sebagai presenter/speaker. Aku rasa dah sampai waktu utk kita professionally invite "young", underground.DIY (atau apa2 lah) untuk bagi respect yg sama dgn oldtimer. Kita harus betul2 bagi kepada mereka, ruang untuk present/perbincangkan karya mereka yg lebih mengangkat issue semasa dan idea/karya2  yg interact langsung dgn public etc.

2) topic perbincangan: ok fine, kelmarin tu ada presentasi dari satukali...tapi bukankah satukalisatukali bukanlah pertama yg buat acara performance dan tak patut pun hanya acara itu diberi ruang...masih ada beberapa acara performance /acara seni yg menggangkat seni performance yg boleh dan baik kita buat perbincangan, samada mau buat perbincangan dari segi konsep acara/fest itu atau pemilihan artist yg terlibat, interaksi dikalangan artist as audiance and public itu sendiri...street performance /acara seni performace yg tidak menggunakan ruang seni sama sekali. Dan akan baik kita lihat kenapa mula tumbuh acara2/seni performance itu sendiri ...kenapa artist2 dan org2 yg terlibat dalam coordinating/organising fest/project mula berani buat dipublic, kenapa mereka pilih untuk langsung buat di public etc. pernah buat perbincangan khusus atas incident yg berlaku/tentang event itu sendiri? mungkin akan lebih baik, kalau boleh kita buat perbincangan tentang acara2 performance yg pernah dibuat di malaysia/at least di KL..sebab kenapa aku rasa ini penting, kerana ini bertujuan untuk menarik minat org utk datang juga & get involve, ya hopefully lah. dan mungkin dah sampai waktu utk kita letak experienced, well known/ local-international artist ni sebagai org yg kita invite as audiance utk dengar dan bagi respond dari presentation/idea yg dibentangkan artists2 muda dan  mereka2 yg lebih fresh.

ini hanya respond personal aku lah..mungkin aku penat kot dengar oldtimer cerita pasal experiance diorg...sebab banyak kita boleh google/baca penulisan tentang karya mereka ni dpublication, arts mag di katalog gallery2 etc..tapi bagaimana dengan anak2 muda yg sebetulnya karyanya lebih dekat dgn society dan layak diberi perhatian?

so yah, ini respond aku lah...aku harap ini berguna dan tidak mengecikkan hati sesiapa. kalau ada, minta maaf lah ye, I'm just being honest...